zaterdag 12 maart 2011

Afvallen tijdens de overgang; het kan!

Eindelijk is het me gelukt: makkelijk, lekker en snel afvallen!

Ondanks mijn kennis over voeding en gewichtsbeheersing is het ook mij weer overkomen: maar liefst 9,8 kilo aangekomen in 1 jaar tijd.
Het begon met een kilo of drie in de kerstvakantie van 2009. Ik ondernam een halfslachtige poging om het er weer af te krijgen maar was daarin niet serieus.
Toen kwam de zomervakantie van 2010 met als resultaat nog eens 2,5 kilo er bij.” Oops, nou moet ik toch serieus aan het werk”.


Ik merkte al snel dat het een stuk lastiger is om af te vallen als je eenmaal in de overgang bent. Elk pondje dat er af ging kwam er net zo makkelijk weer aan.
Zo sukkelde ik door tot ik in januari 2011 (na de beruchte decembermaand) ineens 79,8 kilo woog (mijn normale gewicht is 70 kg). “Nog 1 dag verwijderd van de 80 kilo” dacht ik. “Dit laat ik niet gebeuren”

Ik pakte er nog eens alle uittreksels bij van de dieetboeken die ik in de afgelopen 2 jaar heb gelezen (vooral de boeken ‘The Perfect 10 Diet’ van Dr. Michael Aziz, het Hormoonbalans Dieet van Ralph Moorman en het ‘Anti kanker’ boek van Dr. David Servan-Schreiber hadden veel indruk op me gemaakt).
Ik zocht naar de overeenkomsten, de nieuwe inzichten, de passages die me het meest aanspraken enz. Vanuit de aantekeningen die ik hiervan maakte heb ik een nieuw dieet ontwikkeld en dat ben ik gaan toepassen.
En het resultaat mag er zijn: geen ontwenningsklachten in het begin (hoofdpijn etc), geen moment honger, lekkere en makkelijke maaltijden en gemiddeld 8 ons per week afgevallen. En een mooie bijkomstigheid is dat ik helemaal geen last meer heb van opvliegers.
Afvallen in de overgang: het kan!

vrijdag 11 maart 2011

Hoog cholesterol


Van de week vroeg mijn buurvrouw mij hoe ze haar cholesterol wat naar beneden kan brengen. Na een bezoek aan haar huisarts had ze te horen gekregen dat haar cholesterol wat aan de hoge kant is. Ze heeft zelf het idee dat ze al gezond eet en vroeg mij om tips om haar dieet en lifestyle in dat opzicht nog wat te kunnen optimaliseren.


De tips die ik haar even snel uit mijn hoofd kon geven waren:
- lichaamsbeweging (half uur p/dg)
- afvallen (indien van toepassing, in haar geval hoeft dat niet)
- vermijden van suiker en witmeel en alles waar dat in verwerkt is
- eet gezonde vetten (olijfolie, vette vis, avocado, cocosolie, roomboter en (wal)noten)
- mediteer (2 x 20 min. p/dg)
- zorg voor voldoende vitamines en mineralen (vooral vitamine B3)


Onder het motto 'Toeval bestaat niet' ontvang ik daags daarna deze link in mijn mailbox. De link brengt me naar een videobericht waarin Jesse van der Velde en Ralph Moorman, twee jonge aanstormende voedingscoaches, met elkaar praten over de zogenaamde 'cholesterol illusie'. Deze video wil ik mijn buurvrouw en iedereen die geinteresseerd is niet onthouden (laat je niet afleiden door de zwoegende dame op de achtergrond :-))

Bij een vetarm/koolhydraatrijk dieet (de meeste vermageringsdieten) worden suikers in triglycerides omgezet. Triglycerides zijn de slechte componenten van cholesterol en een hoog gehalte triglycerides vormen een risiko voor hart- en vaatziektes. Het lijkt paradoxaal maar het triglyceride niveau zakt bij een dieet dat hoog is in vet en laag in koolhydraten. Het is voor de meeste mensen maar moeilijk te geloven dat hun cholesterol spiegel verbeterd bij toepassing van een dieet met meer vetten.
De hormonen Insuline en Glucagon spelen een rol bij de vorming van cholesterol. Insuline stimuleert de aanmaak van cholesterol terwijl Glucagon de aanmaak remt. Mensen met een chronisch hoog insuline niveau hebben vrijwel altijd ook een hoog cholesterol niveau. Een gezond eetpatroon met gezonde, natuurlijke vetten bevordert gezonde hormoonspiegels.*

*Uit het boek 'The Perfect 10 Diet' hevan Dr. Michael Aziz M.D.

Even voorstellen

De relatie tussen voeding en gezondheid heeft al jarenlang mijn interesse. Vandaar dat ik door familie, vrienden, collega’s etc. vaak gevraagd wordt naar mijn kennis over diverse onderwerpen, zoals gewichtsbeheersing, cholesterol, overgangsklachten, ontstekingsklachten, anti-aging enz. Verder ben ik in mijn vrije tijd actief als ambassadeur van de Moermanvereniging.

Ik wil dit blog gaan gebruiken om mijn verzamelde kennis op een toegankelijke manier beschikbaar te maken voor mijn ‘vragenstellers’ en te delen met iedereen die daarin geïnteresseerd is.

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen arts of diëtist.
Ik ben gewoon iemand die zich al jaren heeft verdiept in de relatie tussen voeding en gezondheid.
Ik ben iemand die zich keer op keer in positieve zin verbaasd heeft over het feit dat mensen in mijn directe omgeving d.m.v. grote of kleine wijzigingen in hun voedingspatroon en lifestyle opmerkelijke verbeteringen in hun gezondheid lieten zin, zelfs nadat hun door artsen was verzekerd dat dit niet mogelijk zou zijn.