dinsdag 17 april 2012

Afscheid van de boterham....

Er wordt mij vaak gevraagd welke aanpassingen iemand in zijn of haar voeding moet maken om af te vallen of om van de een of andere kwaal af te komen. Mijn eerste advies is eigenlijk altijd: "Stoppen met suiker(s), geraffineerde koolhydraten en glutenhoudende granen".

Deze eerste aanpassing in je voeding is volgens mij ook de meest belangrijke. Helaas is het ook 'n heel ingrijpende want dat betekent niet alleen geen koek en snoep meer maar ook geen boterhammetjes, pasta's en ontbijtgranen meer. Veel mensen haken dan af, ze hebben liever last van hun kwaal dan dat ze hun dagelijkse boterhammetjes moeten missen.

Toch kan een ontbijt zonder boterhammen heel makkelijk, smakelijk en vooral gezond worden ingevuld. Ik geef je twee voorbeelden:

Chiapap:

Start de dag bijvoorbeeld eens met een pap van chiazaadjes.

Chiazaden helpen bij gewicht verliezen, geven je snel het gevoel een voldaan gevoel, hydrateren je lichaam, verlagen de bloeddruk, zijn rijk aan omega-3-vetzuren (en dus ontstekingsremmend), houden je bloedsuikerspiegel in balans en zijn gemakkelijker te verteren dan bv. lijnzaad.

Verder bevatten chiazaden meer vezels/eiwitten/calcium dan lijnzaad, meer antioxidanten dan bosbessen, meer vezels dan havermout en meer calcium dan melk.


Meng de volgende ingredienten in een kom of diep bord: 2 eetlepels chiazaden, 1 paplepel rauwe cacao, flinke snuf kaneel en 1 eetl. rozijnen. Giet hierop wat heet water (niet kokend) en meng tot een pap. Pas de hoeveelheid water aan aan de dikte van je papje. De chiazaadjes zwellen op en worden gelei-achtig. Na verloop van enkele minuten moet je waarschijnlijk nog wat extra water toevoegen. Als de pap goed van dikte is voeg je nog ongeveer 100 gr bosbessen en/of frambozen toe.

Drink hier een groot glas water bij.


Banaan/amandelpannenkoek:

Een ander lekker ontbijt maak je zo: prak 1 banaan en voeg daar 1 ei en 1 eetlepel amandelmeel aan toe. Klop dit tot een beslag. Bak het beslag in roomboter of kokosolie tot 1 grote of 3 kleine pannenkoeken. Serveer met klein rood fruit en 'n drizzel koudgeslagen honing of maplesiroop.

Wil je liever geen banaan eten (i.v.m. de koolhydraten)? Neem dan 2 eieren, 4 eetl. amandelmeel en 2-3 eetl. water om een beslagje van te maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten