maandag 13 mei 2013

Volkoren-pastasalade met ananas


(uit het kookboek De Natuurrijke Keuken, blz. 59)

Voor 4 personen
Ingrediënten
- 250 gr biologische boekweitpasta
- 1,5 ltr water
- ½ eetl. vegetarische bouillonpoeder
- takje lavas
- 1 rijpe mango, geschild en in stukjes
- 250 gr verse ananas, geschild en in stukjes
- 250 gr knolselderij
- 3 eetl. extra vierge olijfolie
- 4 eetl. bieslook
- snufje peper
- 1 theelepel kurkuma

Bereiden
1. Het water samen met de bouillonpoeder en lavas aan de kook brengen.
2. Schil de knolselderij en snijd deze in plakken. Doe deze in de bouillon wanneer deze kookt. Laat 5 minuten koken, haal vervolgens de plakken eruit en leg ze in koud water.
3. Kook de pasta in de bouillon in de tijd die aangegeven is op de verpakking.
4. Verwijder de lavas uit de bouillon en giet de pasta af.
5. Snijd de knolselderijplakken in dobbelsteentjes, doe deze bij de pasta. Meng de olijfolie erdoor zodat de pasta niet aan elkaar plakt en laat dit afkoelen.
6. Meng de pasta met de stukjes mango en ananas en de kruiden.
7. Laat alles ongeveer een halfuur afgedekt in de koelkast staan om de smaken te laten intrekken.
8. Garneer voor het opdienen de pastasalade met stukjes fruit, bijvoorbeeld wat mango of stukjes ananas.

In mijn gezin van 3 personen wordt eigenlijk nooit pasta gegeten, ik ben de enige die het lust en daarom komt het zelden of nooit op tafel. Bij het zien van dit recept durf ik het wel aan om het nog eens te proberen, met name omdat er geen typisch Italiaanse ingrediënten als tomatensaus, knoflook en Italiaanse kruiden in zitten. Het fruitige karakter van dit recept lijkt me een hernieuwde poging waard om mijn gezin ‘aan de pasta’ te krijgen. Vandaag eet ik alleen met mijn zoon, dus de perfecte gelegenheid om het op een van de twee anti-pasta mannen uit te proberen.


Nadat ik de bouillon heb opgezet ga ik als eerste de knolselderij snijden. In mijn enthousiasme snijd ik deze al direct in dobbelsteentjes in plaats van in plakken. Nou ja, dan maar iets korter koken zodat ze niet te gaar worden. Terwijl de knolselderij kookt zet ik alle overige ingrediënten klaar waarbij ik de olijfolie alvast meng met de kurkuma en zwarte peper.



Het recept is eigenlijk bedoeld als een koude maaltijdsalade maar omdat het vandaag nogal koud en rillerig weer is geweest besluit ik er een lauwwarme salade van te maken en daarom stap 7 van de bereiding over te slaan. Dat pakt verrassend goed uit.
Mijn zoon eet zijn bord helemaal leeg en merkt op dat hij het best wel lekker vindt “maar de volgende keer graag iets meer fruit erin, mam”.
Tevreden schep nog een tweede keer mijn bord vol en er is nog genoeg over voor de lunch van morgen 



Voor een volgende keer: volgens mij kun je de knolselderij ook prima vervangen door zoete aardappel