dinsdag 18 juni 2013

Volkorensandwich met tomaat en knoflook


(uit het kookboek De Natuurrijke Keuken, blz. 47)

Voor 2 personen
4 sneeën spelt-zuurdesembrood
4 slabladeren
2 teentjes knoflook, geperst
2 tomaten, in blokjes
¼ komkommer, in plakjes
½ rode ui, in dunne ringen of gesnipperd
½ eetl. dille of oregano, fijngehakt
snufje gemalen zwarte peper
1 eetl. vers citroensap
4 eetl. extra vierge olijfolie


Omdat ik een fulltime baan heb prepareer ik mijn lunch voor de volgende dag vaak al de avond van tevoren. Voor salades gebruik ik dan meestal een zogenaamde salad-in-a-jar (salade-in-een-pot) methode. Dit salsa-achtige recept is, met wat kleine aanpassingen, prima geschikt voor dit doel. Zo’n salad-in-a-jar is een perfecte methode om de dressing en de ‘natte’ ingrediënten gescheiden te houden van de ingrediënten die je knapperig wil houden, zoals de slabladeren. Ik begin met het maken van de dressing waarvoor ik, volgens recept, knoflook, olijfolie, citroensap en oregano gebruik. De geurige dressing verdeel ik over twee schone glazen potten van elk ongeveer 500 ml. Vervolgens creëer ik achter glas laagjes van de diverse ingrediënten waarbij de volgorde wordt bepaald door het vochtgehalte en de kleur van de ingrediënten. Voor deze salade kies ik ervoor om na de dressing eerst de gesnipperde ui te gebruiken zodat die lekker kan marineren in de dressing. De volgende laag bestaat uit de blokjes tomaat omdat die nogal vochtig zijn. De komkommer snijd ik niet in plakjes maar ik halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een lepel de zachte kern. Daarna snijd ik de komkommer in repen en vervolgens in blokjes. Door de zaadlijsten te verwijderen blijft niet alleen de komkommer maar de gehele salade lekker knapperig. Het laagje groene komkommer vormt een mooi kleurcontrast met de rode tomaat eronder. Omdat ik nog wat maïskorrels heb en omdat die qua smaak en kleur prima passen in dit recept voeg ik nu een heldergeel laagje toe aan de salade. Daarna vul ik de potten tot de rand toe met de in repen gesneden slabladeren. De pot moet goed worden afgevuld zodat er zo min mogelijk ruimte voor zuurstof over blijft.


De komende twee dagen hoef ik ’s morgens na het ontbijt alleen maar 2 sneetjes spelt-zuurdesembrood uit de diepvries te pakken en een pot kleurrijke laagjessalade uit de koelkast en ik ben op weg naar mijn werk waar ik enkele uren later kan genieten van een welverdiende, smakelijke en gezonde lunch. Daarna loop ik nog even een lekker blokje om voor een goede spijsvertering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten